Rólunk

PÁLI SZENT VINCE SZERETETSZOLGÁLAT

1. Ki volt Páli Szent Vince?

imageDe Paul Vincent 1581-ben született Dél-Franciaország egy kis falujában, Pouy-ban. Szülei szegény földművesek voltak, nehezen nevelték hat gyermeküket. Ebből a szerény környezetből indult történelmi hivatásának útjára a 17. század legnagyobb szelleme. A tehetséges pásztorgyerek 15 éves korában Daxba, a ferencrendi atyák kollégiumába került. Itt jótevője, egy gazdag ügyvéd segítette, vállalta taníttatásának költségeit. Daxból Toulousebe települt, magasabb szinten folytatta a tanulást. Itt saját erejéből kellett eltartania magát. Leleményessége, szervező képessége már korán megmutatkozott. Intézetet hozott létre gyerekek számára, akik szeretettel és ragaszkodással vették körül, s nem voltak már megélhetési gondjai. 1600-ban pappá szentelték. Fiatal pap korában távol állt tőle a szentség, eleinte csak egy jól jövedelmező egyházi állásra vágyott, hogy gondtalanul élhessen. A jó Isten szándéka más volt! Nagyon sok megpróbáltatás után adta föl földies céljait és fogadta el a küldetést, melyre Isten rendelte. Élete kész kalandregény.

Tovább...

2. Frederic Ozanam - a Páli Szent Vince Szeretetszolgálat megalapítója

image1813 háborús évében, Milánóból indult el rövid, alig negyvenéves élete, majd a két francia forradalom között Lyonban, a szövőmunkások forrongó városában nevelkedett. Fiatal éveiben átesett a kételkedés és a szellemi bizonytalanság korszakán, de filozófia tanára - Noirot abbé - hívő meggyőződését megszilárdította. Tanulmányait a Sorbonne-on végezte. "Megígértem Istennek, hogy életemet az igazság szolgálatának szentelem" - írta naplójában. 1832-ben már egy hatvan fiatalemberből álló baráti kör tekintette őt vezérének. "Tetteink legyenek összhangban a hitünkkel. Állítsuk hitünket az irgalmas szeretet védelme alá!" - vallotta. Ozanam és társai tanulmányozni kezdték Páli Szent Vince életét és elgondolásukat az ő égi pártfogása alá helyezték. Azt akarták, hogy alakuljon minden országában egy-egy átfogó jellegű nemes egyesület a szegényebbek támogatására.

Tovább...

3. Páli Szent Vince Társaság az egész világon

Öt földrészen, 143 országban van jelen a Páli Szent Vince Társaság (SSVP). 49.500 Konferencia működik a világon, 710 ezer taggal. Naponta 17 millió szegényt segítenek, akiknek rendszeres támogatást nyújtanak, főként az afrikai országokban. A Főtanács székhelye Párizs, vezető testülete nemzetközi, különböző országok önkénteseiből választották őket. Képzett szakemberek egy-egy szakterületen, akik ellenszolgáltatás nélkül végzik felelősségteljes munkájukat, keresik a segítőket, szervezik a munkát, szponzorokat keresnek, kapcsolatot tartanak a Konferenciákkal. Magyarország a kelet-közép-európai régióhoz tartozik, ahol ma már 200 Konferencia működik.

Tovább...

4. Páli Szent Vince Szeretetszolgálat Magyarországon.

Magyarországon önkéntes keresztény laikusokból 1864-ben, Sopronban alakult meg az első Konferencia. A II. világháborúig több száz "Szent Vincés" dolgozott intenzíven. A történelem vihara azonban elsodorta az egyházhoz kötődő szervezeteket is. A rendszerváltás után nyílt lehetőség újra a karitatív munka folytatására. 1990-ben egy miskolci édesanya elindult beteg gyermekével Lourdesba, hogy a Szűzanya segítségét kérje súlyos beteg, mozgásképtelen fia gyógyulásához. Ott ismerkedett meg a francia Páli Szent Vince Szeretetszolgálat önkénteseivel, akik nagy szeretettel segítették, támogatták őket. Sajnos Zsoltika nem gyógyult meg, 1991-ben bekövetkezett halála után az édesanya - Házi Józsefné - elhatározta, hogy teljesíti fia kívánságát, s Magyarországon is megszervezi a Páli Szent Vince szeretetszolgálatot.

Tovább...

 

Kérjük támogassa működésünket adója 1%-ával!

 

Adószám: 18410985-1-05

image